П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Архітектурна спадщина Миколаєва: подорожуємо і насолоджуємося

У кожному місті свої традиції, особливості та атмосфера. Миколаїв розташований на півострові і не на морських берегах, але морський торговельний порт, пов’язаний з Чорним морем Дніпро-Бузьким лиманом, у нього є. Про корабельну тему нагадують якоря, що часто зустрічаються. Футбол городяни люблять, і в честь першого матчу, що відбувся в 1908 році з англійською командою, встановлено пам’ятний знак. Одним із символів міста є геніальна інженерна споруда Шухова – 32-метрова водонапірна вежа, введена в експлуатацію в 1907 році. Як ви зрозуміли, поговоримо далі про архітектурну спадщину Миколаєва у матеріалі на mykolaiv-future.

Архітектурні надбання

Історична і архітектурна спадщина Миколаєва дуже значна. Примітних будинків у місті величезна кількість, і всі вони мають індивідуальні проекти. Прибуткові будинки, купецькі особняки колись пишно прикрашали архітектурними елементами. Нехай не всі мають статус пам’ятника, але не звернути увагу на зовнішню красу просто неможливо.

Навіть прості на перший погляд будиночки на собі затримують погляд. На жаль, старий фонд занепадає і потребує реставрації. Чудово, що збереглися парадні, дашки і арки над воротами, характерні для південних міст. В особняках середини 19 століття, прикрашеними пілястрами і колонами, зараз навчаються юні художники і скульптори.

В історичному центрі в різний час жили і працювали дуже відомі люди. Наприклад, один із будинків у 1792-1794 роках побудував на власні кошти військовий і державний діяч, засновник Одеси Йосип Дерибас. В іншому – видатний учений, основоположник ракетної аеродинаміки, блакитної крові аристократ К. І. Константинов винаходив бойові ракети.

миколаїв

Культурна традиція міста

У Миколаєві існує 9 музеїв. Музей судноплавства і флоту знаходиться в колишній Резиденції командувача флотом, побудованої в 19 столітті в стилі класицизм. Біля входу, як на параді, – прославлені флотоводці. Краєзнавчий музей розташувався в колишніх флотських казармах і є сховищем рідкісних експонатів і старожитностей, початок збору яких поклав М. Л. Фалєєв (1730-1792), засновник міста і соратник Григорія Потьомкіна.

На Флотському бульварі, що є пам’ятником садово-паркового мистецтва, городяни вигулюють своїх улюбленців і не знають, що парки і клумби не призначені бути туалетом для тварин. У парку Афганців на алеї бойової слави демонструється бойова техніка. Одним з улюблених місць відпочинку миколаївців можна вважати Каштановий сквер з центральною скульптурою святому Миколаю Чудотворцю, покровителю мореплавців і мандрівників.

Продовжуючи тему про пам’ятники, можу сказати, що в місті їх кілька десятків. Авторами сучасних творінь є миколаївські скульптори Володимир і Юрій Макушини. Олександр Сергійович зображений мрійливим високим красенем, який дивиться на водні простори Інгулу.

У місті 3 театри. Російський драматичний театр побудований в 1881 році. Театральна трупа – одночасно вважається найстарішим в Україні колективом і найбільш перспективним молодим складом. Навколишні паркани і трансформаторну підстанцію розфарбували сценами на теми пушкініани. До речі, трансформаторні електропідстанції на очі трапляються дуже часто у Миколаєві. Звичайне радіо на стовпі транслює музичні передачі.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.