Четвер, 18 Квітня, 2024

Платформа міських інновацій Миколаєва

В останні роки широке поширення отримав новий інструмент інтеграції інноваційної, освітньої та науково-дослідної діяльності – платформи відкритих інновацій. Інноваційна діяльність, еволюціонуючи, стає більш гнучкою, до неї залучаються користувачі. Учасники платформ отримують можливість обмінюватися знаннями та використовувати міське середовище як «живу лабораторію». Детальніше читайте на mykolaiv-future.

Сучасний розвиток інновацій в світі

Відкритий формат інноваційних процесів і спільного виробництва відповідає загальній логіці зміни взаємин між інститутами вищої освіти, бізнесом і суспільством. Вузи відмовляються від замкнутої моделі співпраці, стають більш відкритими.

У такому контексті під інноваційними платформами розуміються нові формати взаємодії, що стимулюють культуру відкритих інновацій, комунікації та партнерства. Завдяки ефективній колаборації компаній, освітніх та наукових організацій з громадськістю на основі платформ розвиваються відкриті інновації та співвиробництво, підвищуються шанси отримати часткову державну підтримку на передкомерційній стадії.

У Миколаєві вже існує команда, яка заснувала і розвиває платформу для створення успішних стартапів у містах. Крім того, для миколаївців презентували два інноваційні проекти: «Комфортне місто Миколаїв: оптимізація транспортної інфраструктури», «Муніципальна мережа SPILNO».

платформа

За словами автора платформи в Миколаєві, існує дуже багато господарських проблем в місті, далеких від інформаційної сфери. Саме тому миколаївська платформа займається розробкою онлайн-карти витрат бюджетних коштів по округах міста. Це буде важливий інструмент для планування бюджету. На жаль, у Миколаєві дуже відчувається відсутність кваліфікованих фахівців, які могли б займатися подібними проектами в органах місцевого самоврядування.

Що пропонує платформа в Миколаєві

Вікторія Подгорна, керівниця, констатує, що одним з основних вимог сучасності є активна участь громадян в управлінні. Підтвердженням цього є той факт, що вже 100 міст України запровадили такі механізми участі, як електронні петиції і Громадський бюджет. За словами автора Платформи міських інновацій, міста стають ключовими центрами зростання, а в світі відбувається тотальна цифровізація.

Виникає концепція «смарт-сіті» – тобто розумних міст. При цьому змінюється парадигма управління, з’являється нова концепція громадянства в містах – жителі починають разом з владою створювати послуги, які їм потрібні. Набуває актуальності нова форма активності – концепції відкритих інновацій, коли кінцеві споживачі самі беруть участь у створенні продукту. Роль міської влади в цьому процесі – сприяти розвитку: наприклад, надавати дані, організовувати процес, допомагати різним групам людей взаємодіяти між собою.

Платформа міських інновацій була створена для об’єднання активних міських спільнот, громадян, представників міської влади та інноваційних підприємців з метою спільного створення інноваційних рішень для українських міст.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.