Вівторок, 30 Квітня, 2024

У ньому звучали молитви, забивали тварин і співали пісні: історія католицького собору в Миколаєві

Незабаром Різдвяні  новорічні свята. Першими Різдво відсвяткують католики. Для парафіян католицької громади Миколаєва вкотре свої двері відчинить костел святого Йосипа. Проте, не завжди в цьому храмі звучали молитви. Так вийшло, що за свою історію, яка нараховує понад сто років храм пережив і велич і наругу. Далі на mykolaiv-future.

Поява католицької громади в Миколаєві і перший храм

Католики з’явилися у Миколаєві фактично з моменту його заснування. Їх було багато в оточенні князя Потьомкіна і й серед морських офіцерів було багато іноземців. Католицька громада було офіційно зареєстрована в нашому місті у 1792 році. Тоді католики мали повну підтримку влади, адже залучали селитися в місті, що розбудовувалось, переселенців – фахівців з різних ремесел. У 1894 році у громади з’явився і перший храм. Місто передало католикам одну з державних будівель. Він знаходився на місці існуючого костелу. Саме тоді одну з вулиць, на яку виходила стіна храму, назвали Католицькою. 

На початку 19 століття до Миколаєва служити  в костелі приїхав з Італії падре Банкалярі. Він і почав розмови про будівництво нового храму, адже старий вже не вміщав всіх парафіян.

Будівництво нового католицького костелу

Як не дивно, але за дозволом на будівництво храму потрібно було звертатись в ті часи до Міністерства внутрішніх справ. Тоді настоятелем костелу був ксьондз Фелікс Корман. Проте, дозвіл йому не дали. Тоді влада не дуже добре ставилась до приїжджих священиків. 

Так і не було б в Миколаєві такого собору-красеня, але до нашого міста перевели ксьондза Нікодима Черняховича. Він був родом з Вінниці. Служити починав ще у німецькій колонії Ландау. Зараз це – Широколанівка на Миколаївщині. Черняхович швидко став поважною людиною в місті. Крім цього мав царські нагороди. Тож влада пішла назустріч і дала дозвіл на будівництво собору. 

Міська Дума безкоштовно виділила землю під собор. Також безкоштовно католики отримали пісок і воду. За рахунок міста замостили вулицю і встановили ліхтарі. Місто виділило 500 карбованців на спорудження металевої огорожі. Будівництво тривало п’ять років. Храм освятили 15 вересня 1896 року. 

Архітектура католицького собору

Католицький собор давно вже став візитівкою Миколаєва. Він користується популярністю у фотографів. Шпилі собору можна часто побачити на світлинах Миколаєва знятих з так званого “пташиного польоту”.  Хто ж був автором проєкту? Храм побудували за кресленнями одеського архітектора Владислава Домбровського. Архітектор поєднав одразу два стилі: неоготичний і неороманський. 

Собор збудували з червоної цегли. За християнськими традиціями він має форму хреста. Дві вежі храму по 49 метрів у висоту кожна, а фасад прикрашають вітражі. Їх виготовили у Німеччині. 

Радянський період в історії католицького собору

Роки радянської влади і нациської окупації – чорна сторінка в історії храму. Після революції, як і всі культові споруди костел націоналізували і перетворили в музей. Але перед тим, жорстоко обійшлись з тодішнім настоятелем. Християна Зіско звинуватили в шпіонажі на користь Німеччині, заарештували і розстріляли. Проте, приміщення храму для музею не підходило. Воно було темним, а експонати історико-археологічного музею страждали від сирості. 

 У 1941 році, коли Миколаїв окупували нацистські війська, костел знову запрацював яких храм. Але так тривало недовго. Краєзнавці досі не можуть пояснити той факт, чому нацисти перетворили костел на бійню.  Адже, серед німців і румунів було багато католиків. Замість молитов там зазвучали крики тварин.

Після звільнення Миколаєва собор тривалий час був зачинений. Лише у 1956 році в соборі провели реконструкцію і зробили клуб. Спеціалісти відзначили чудову акустику храму. У ньому навіть збудували окрему ложу для партійних чиновників. Таким храм був до отримання Україною незалежності. 

Відновлення костелу святого Йосипа

Ще у 80-х роках минулого століття миколаївські католики намагались повернути собі храм. Законодавство вимагало зареєструвати громаду. Але це було неможливо за відсутності храму. Одна з парафіянок передали під храм свій будинок. Громаду таки зареєстрували, але дозвіл на відбудову собору отримали аж 25 листопада 1991 року. 

У 2005 році у миколаївських католиків було справжнє свято. Храму повернули “голос”.До 110-ї річниці собору на ньому встановили дзвони. А католики з німецького міста Бохума подарували орган. 

Зараз костел святого Йосипа – одна з найкрасивіших пам’яток архітектури Миколаєва і діючий храм. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.