Вівторок, 19 Березня, 2024

Індустрія інформаційних технології у Миколаєві

IT-ринок в регіонах має свої особливості розвитку. Миколаївський – прагне збільшити кількість англомовних фахівців, зменшити відтік спеціалістів до інших міст й надалі зростати. Детальніше на mykolaiv-future.

Огляд ринку: компанії, люди, технології

ІТ-ринок Миколаєва – це приблизно 3000 фахівців і близько 30-40 компаній різного розміру (від 10 до 500 осіб). А за даними DOU, у всій області близько 5000 програмістів. Основні мови й технології, якими вони володіють: Java, .Net, JavaScript, Android, iOS, PHP. Останні кілька років кількість ІТ-фахівців постійно зростає, проте досі відчувається дефіцит кваліфікованих спеціалістів.

Значна частина компаній − сервісні, є відомі продуктові компанії, а також фрілансери, які неохоче приєднуються до проектів у великих компаніях, оскільки хочуть працювати віддалено чи тільки самі на себе. Одна з найвідоміших продуктових компаній в Миколаєві, TemplateMonster, займається розробкою рішень для створення веб-сайтів, проте більшість – це сервісні ІТ-компанії, які працюють із замовниками з різних країн та сфер, серед них GlobalLogic, Mobidev, GeeksForLess та інші.

Половина фахівців – це випускники місцевих університетів

У Миколаєві є кілька хороших університетів, які готують кваліфікованих спеціалістів. Є й компанії, що зацікавлені у розвитку ІТ-спільноти. Вони проводять освітні заходи, зустрічі для обміну досвідом, курси, стажування та, звичайно ж, відкривають нові кар’єрні можливості для інженерів.

Загалом міжнародні компанії налагоджують співпрацю із вишами для проведення лекцій та практичних занять, щоб покращити рівень підготовки новачків та запросити до себе найкращих студентів. Фахівці разом із викладачами факультету комп’ютерних наук читають модифіковані актуальні курси з розробки та тестування. Так на лекціях студенти отримують практичні поради та можуть поставити свої запитання практикам.

ИТ

Окрім профільної освіти потрапити в ІТ індустрію можна через курси, яких з’явилося досить багато останнім часом (LITS, Beetroot Academy, Main Academy, Комп’ютерна академія ШАГ). Там викладають фахівці-практики з місцевих ІТ-компаній, там можна отримати інформацію про актуальні технології та здобути певні базові навички розробки та тестування.

Також у кожній компанії є свої тренінгові курси за різними напрямками: тестування, розробка, маркетинг, продажі, підтримка. Ці курси максимально наближені до конкретних завдань в компаніях, щоб початківці зрозуміли базові поняття роботи і змогли комплексно розглядати свої задачі. Більшість учасників таких курсів − кандидати без попереднього досвіду реалізації комерційних проектів: студенти і «світчери» (люди з інших професій, які хочуть змінити сферу діяльності).

На жаль, масштабних досліджень ІТ-ринку Миколаєва досі не було, тому можна спиратись на загальноукраїнські тренди − 20-25% щорічного зростання. ІТ в Миколаєві також цілком може показати зростання не менше 20% у найближчі роки. А із загальним розвитком регіону воно може бути ще більшим.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.