Четвер, 25 Квітня, 2024

Немає перепустки – йди пішки: що робити миколаївцям, яким заборонили користуватись громадським транспортом

 

З середи, 8 квітня, миколаївцям, які не працюють або не входять до переліку осіб, що відносяться до підприємств критичної інфраструктури, у маршрутки, міські автобуси та електротранспорт вхід заборонено. Кабінет Міністрів в черговий раз посилив карантинні заходи, аби населення не виходило  та залишилось сидіти вдома. Взагалі дана норма вводиться з 6 квітня, але у Миколаєві підприємствам, з переліку дозволених, дали відстрочку у три дні, щоб оформити кожному співробітнику перепустку у громадський транспорт, пише mykolaiv-future.com.ua.

Як оформити перепустку у транспорт

1

Залишити заявку на її оформлення можна на офіційному сайті міськради. Спеціалісти роз’яснюють, хто має право на користування транспортом. В категорію щасливчиків потрапили спеціалісти сфери охорони здоров’я (лікарі, санітарки та інші працівники) та продовольчого забезпечення, співробітники енерго та водозабезпечення, зв’язку та комунікації, фінансових та банківських послуг, в тому числі співробітники ломбардів та швидких займів. Звичайно, право на проїзд мають військові, поліцейські, робітники заводів та підприємств безперервного промислового циклу. Також, в Кабміні не забули і про співробітників уряду та держслужбовців. Хоча, першим така перевага навряд знадобиться, судячи з класу автівок на парковці в урядовому кварталі. 

В анкеті на отримання перепусток для співробітників необхідно вказати назву підприємства, код в єдиному держреєстрі, вид діяльності чи послуг, а також контактні дані. В міськраді перевірять чи відповідає ця заявка вимогам постанови Кабміну та направлять відповідь з перепустками в електронному вигляді або відмовою. Проте, для користування громадським транспортом однієї перепустки буде замало. При вході до маршрутки чи трамваю працівники мають показувати перепустку з відповідним QR-кодом та паспорт, чи будь-який інший документ, що посвідчує особу пасажира. У разі, якщо у водія чи перевіряльників виникнуть якісь питання щодо перепустки, її правдивість вони зможуть перевірити за тим самим кодом. 

Працівники всіх критичних сфер зможуть дістатись до роботи

Фактично, городяни, які раніше їздили містом у вирішенні власних справ у громадському транспорті до 24 квітня, якщо карантин не буде продовжено, вимушені шукати інші засоби пересування. Здавалось би, державна влада врахувала всіх працівників, які мають підтримувати нормальну життєдіяльність міст та сіл. Миколаївці не залишаться без світла та води, правоохоронці і надалі забезпечуватимуть порядок на вулицях, аптекарі та продавці також вийдуть на работу. Придбати продукти або ліки також можна, проте без уваги залишилось чимало людей, обмеження їх мобільності може мати негативні наслідки.

Про лікарів подбали, а про породіль та інших пацієнтів забули

3

Якщо людям не обов’язково їхати на інший кінець міста за покупками, то всі питання охорони здоров’я не можна відкладати на завтра. Фактично, з середи, 8 квітня, вагітні, що перебувають на обліку, не зможуть потрапити на прийом до жіночої консультації, якщо вона знаходить більш ніж в трьох зупинках від їх місця проживання. Контроль здоров’я матері та плоду під-час вагітності надзвичайно важливий, адже лише лікар може помітити якісь відхилення. Найчастіше вагітні здають аналізи у пологовому будинку, куди також не так вже і легко дістатись. Майбутній породіллі також важливо регулярно проводити ультразвукове дослідження, щоб лікар упевнився у правильному розвитку плоду та здоров’ї матері. Ігнорування медичного обстеження може призвести до ускладнень, передчасних пологів та загибелі матері та дитини. 

Те саме стосується і інших пацієнтів. Зважаючи на те, що за новими правилами, підвищена температура тіла чи тиск не є приводом викликати швидку допомогу, люди які мають серцево-судинні захворювання також не можуть відвідати свого лікаря. Допомоги доведеться шукати у найближчій амбулаторії, проте, на практиці жоден лікар не бажає приймати людей, які не підписали з ним декларацію. 

Доїхати до обраного педіатра також проблематично. Всі батьки обирають найкращого спеціаліста, але далеко не завжди він працює у амбулаторії неподалік. Тож хвору дитину доведеться поводити містом в пошуках допомоги. 

Нині в стаціонарах перебуває чимало пацієнтів від найменших немовлят до найстарших дорослих. Яким чином родичі мають дістатись з одного кінця міста до іншого, щоб провідати їх та придбати необхідні медикаменти не відомо. На жаль, держава не враховує, що не лише медики, але і пацієнти мають дістатись лікувального закладу. Скільки інфарктів та інсультів може статися через те, що людина не дісталась до лікаря вчасно, важко представити. Вони можуть спіткати не лише людей старшого віку, але і молодь. 

Ритуальних служб немає в переліку критичних підприємств

4

Зауважимо, що у переліку сфер забезпечення життєдіяльності міста відсутні працівники сфери ритуальних послуг. Миколаївці помирають щодня, і не лише від коронавірусу, тож хтось має копати могили, священик має проводити свої обряди. Люди в будь-яких умовах повинні мати змогу провести в останню путь дорогу людину. І мова йде зовсім не про прибирання могил на “проводки”, а безпосередньо похорон. 

Якщо грошей на таксі немає, пора згадати про велосипед

5

Перелік осіб, які відповідно до нових правил не матимуть перепустки для проїзду в громадському транспорті можна продовжувати. Тож постає питання, яким чином люди повинні вирішувати свої проблеми опинившись у безоплатній відпустці або і без роботи та фінансової можливості користуватися послугами таксі, у разі відсутності власного автомобіля. 

В умовах фінансової кризи варіант з таксі можна просто відкинути. Щоб доїхати в жіночу консультацію з району вулиці Південної чи ринку “Колос” до Електронної доведеться викласти близько 300 гривень у два боки. Далеко не в усіх породіль є такі кошти. Варіант сісти на велосипед, електричний самокат чи гіроборд на 7-9 місяці вагітності також ще те знущання. Якщо раптово чоловік залишився без роботи, а сім’я не має заощаджень, то залишається лише сподіватись на Божу милість, а в разі чого викликати швидку. 

Щоб навідати немічну бабусю чи придбати продукти батькам, яким виповнилось 60 років та їм заборонено покидати домівку, люди мають пішки пройти кілька годин з одного кінця міста в інший, а потім назад. Те саме стосується і пацієнтів лікарень. Особистий автомобіль, таксі, велосипед, самокат та власні ноги – все, що залишається миколаївцям, для вирішення особистих проблем. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.