П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Собаки в масках, люди в поліетиленових мішках: як у Миколаєві дотримуються та порушують карантин

 

Кожного дня в Україні збільшується кількість людей, заражених коронавірусною інфекцією. Проте, ні два летальні випадки на теренах батьківщини, ні тисячі померлих за кордоном не можуть змусити деяких людей серйозніше ставитися до карантину та епідеміологічної ситуації. На даний момент, на території Миколаївської області досі не зареєстровано жодного випадку зараження, хоча підозра на коронавірус була у десятка городян та мешканців області, пише mykolaiv-future.com.ua.

З 17  березня по всій території України мали зачинитись ринки, магазини, крім продуктових та аптек, а також ресторани, кав’ярні та заклади освіти. Відповідне рішення державної влади продублювала і Миколаївська міськрада, проте, далеко не всі установи притримувались заборони. Пропонуємо проаналізувати, хто порушує, а хто дотримується правил карантину у Миколаєві. 

Великі торгівельні мережі

1

Відповідно до ухваленого рішення, гіпермаркети, торгівельні центри та непродовольчі магазини, першими мали закрити двері для відвідувачів. Проте, Епіцентр на Херсонському шосе вирішив проігнорувати заборону і продовжив роботу. Охоронці та касири обслуговували клієнтів у марлевих масках. Серед відвідувачів людей у масках практично не було. 

Найбільший торгово-розважальний центр Миколаєва City Center вирішив не ризикувати та відправився на карантин. Крім місцевих магазинів, до 3 квітня не працюватиме і кінотеатр Multiplex, супермаркет, декілька кафе та боулінг. 

Великі супермаркети Велмарт, Таврія, МЕТРО та АТБ працювали у звичному режимі, хоча кількість персоналу, що обслуговує клієнтів значно перевищує 10 осіб. Проте, у миколаївців немає приводу переживати стосовно можливості придбати необхідні продукти харчування. Супермаркети продовжать працювати і надалі, проте в АТБ вже ввели обмеження стосовно кількості придбаного товару. Щоб уникнути спекуляції на епідемії коронавірусу, в одні руки продаватиму до 12 пляшок напоїв та до 5 пачок круп чи макаронів. Це і не дивно, адже деякі городяни штучно створюють дефіцит певних видів товари, який потім намагаються нелегально реалізувати на базарах. В першу чергу, це стосується туалетного паперу, медичних масок, антибактеріального мила та антисептичних засобів для рук.  В інших супермаркетах подібних обмежень немає. 

Продуктові та промислові ринки

2

Вчора миколаївці могли вільно придбати будь-який товар, і шкарпетки, і взуття, і продукти на ринку. Місцеві працівники мовчки проігнорували заборону та вирішили підзаробити перед масштабним затишшям. У місцях, не пристосованих для торгівлі продуктів харчування, продавали м’ясо невідомого походження, поряд на відкритих прилавках знаходилась отрута для шкідників. Захисних масок чи рукавичок на продавцях не було. Мух та інших комах відганяли щойно вирваною палицею. 

Квіткові ринки продовжили свою роботу і сьогодні, частину продавців після рейду відправили додому правоохоронці, в інших районах торгівля триває. Квіткові магазини вирішили все-таки не зупиняти роботу повністю. Магазини зачинено, проте можна замовити безкоштовну доставку по місту. 

Фінансові установи та поштові служби

3

Практично всі банки, ломбарди та обмінні пункти 17 та 18 березня продовжували працювати. Але в приміщення фінансових установ клієнтів почали пускати обмеженими групами або по одному. Від завтра більшість ломбардів оголосили про припинення роботи, деякі будуть пускати клієнтів за телефонним дзвінком. 

Поштові служби поки-що працюють. На Укрпошті заспокоїли пенсіонерів та пообіцяли розносити соціальні виплати відповідно до графіку. Отримати свої посилки люди зможуть по завершенню карантину. На цей проміжок часу зберігання поштових відправлень по Україні та із-за кордону буде безкоштовним. Керівництво Нової Пошти заявило, що служба працює у звичному режимі. Так само, як і на Укрпошті, пообіцяли безкоштовне зберігання посилок до 3 квітня. 

Заклади харчування та розважальні центри

4

Першими, кого відправили на карантин, у Миколаєві стали дитячі та дорослі розважальні центри, а також заклади харчування. На сьогоднішній день закриті всі філіали мережі піцерій, популярні кондитерські магазини-кав’ярні, кафе та ресторани. У мережі миколаївці шуткують, що нині можна забронювати столик та випити запашної кави лише на заправці. Щоб не збанкрутувати, більшість закладів харчування повністю перейшли на послуги доставки їжі. Тож городяни можуть замовити не лише піцу та ролли, а й знаменитий миколаївський наполеон. 

Тим, хто звик тримати своє тіло в гарній фізичній формі, доведеться робити це вдома, а бігову доріжку змінити на вранішні прогулянки містом, коли ще безлюдно. Оновити манікюр, зачіску чи зробити будь-які інші косметичні процедури жінки також зможуть лише після карантину, адже всі салони краси також відправили на карантин. 

Чи дотримуються карантину миколаївці

5

Попри те, що захворювання вже підібралося до міста корабелів дуже близько, далеко не всі городяни сприймають карантин серйозним заходом. На вулицях людей, що носять медичну маску, можна перерахувати на пальцях однієї руки. Хтось виправдовує це відсутністю засобів особистого захисту в аптеках, інші заявляють, що не бояться вірусу. Але за останній тиждень семеро городян здавали аналізи з підозрою на коронавірус і цей факт не можна ігнорувати. 

Вистачає у місті і тих людей, які дійсно самоізолювалися. Для походу у супермаркет вони обирають дуже екстравагантний костюм – протигаз або величезний поліетиленовий пакет, який більше нагадує скафандр. Вони роблять суттєві запаси макаронних виробів, туалетного паперу та консервів. Тут же повно людей, які кашляють та чхають на оточуючих, при цьому навіть не намагаються прикрити рота. Вони ж заходять останніми у переповнені маршрутки. 

Але є і добрі новини. Турботливі господарі вирішили захистити від можливого зараження і домашніх улюбленців. Так у центрі міста городяни зафіксували собаку в захисних окулярах та масці.

Вже сьогодні у Миколаєві спеціальний рейд перевіряє виконання карантинних обмежень, всіх порушників чекають величезні штрафи. Ввечері городян чекатиме ще одна проблема – добратися з роботи додому. Вся справа в тому, що деякі перевізники відмовились надавати послуги і везти лише 10 людей в салоні. Вранці весь транспорт працював за звичним графіком. 

67

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.