П’ятниця, 29 Березня, 2024

Не вистачає 36 млн грн: воду у Варварівку можуть пустити вже у вересні

 

Далеко не один очільник міста обіцяв жителям Варварівки прокласти у район водогін та забезпечити людей водою. Проте, місцеві мешканці вже давно не вірять обіцянкам та забезпечують свої потреби самотужки. За наявності фінансових ресурсів, домогосподарства бурять у дворах свердловини. Інші купують воду у Миколаївводоканалу, який доставляє рідину цистернами. Далі на mykolaiv-future.

Нещодавно у Миколаєві поновили роботи з прокладення комунікацій по вулиці Мостобудівників в бік Нікольської та Великої Морської. По факту, це перший підготовчий етап, далі необхідно зробити найголовніше – пробурити під водою та побудувати дюкер. Крім того, що це надзвичайно складний етап, він ще й дороговартісний, тож роботи постійно відкладаються. 

Вчора, 13 квітня, під час онлайн включення мер міста Олександр Сєнкевич заявив, що Миколаєву не вистачає 36 млн грн, щоб завершити проект та забезпечити людей водою. Якщо гроші вдасться отримати у Державному фонді регіонального розвитку, то водопостачання буде налагоджено вже у вересні цього року. 

Сєнкевич зауважив, що провести у Варварівку воду – це проект його п’ятирічки, тому він разом з депутатами зробить все можливо, щоб проект було реалізовано вже цього року. Місто вже виділило для цього 21 млн грн. 

“Ми виділили додатково 21 млн грн з місцевого бюджету. Хотілося б отримати ще 36 млн грн з державного фонду. Є такий фонд “Державний фонд регіонального розвитку” (ДФРР) і держава дає гроші на ті проекти, реалізуючи які можна надати можливість максимальній кількості людей, за найменшу кількість коштів. Тобто, для того, щоб нам завершити цей проект, нам потрібно 36 млн і ми зможемо запустити в цьому році десь у вересні місяці воду у Варварівку”, – заявив міський голова. 

Після водогону планують взятись за каналізацію

3

Окрім водопостачання, у Варварівці необхідно прокладати і каналізацію. Техніко-економічне обґрунтування розробляється вже сьогодні. Якщо по водопостачанню не виникне затримок, то проект каналізації у Варварівці запустять у роботу вже наступного року. 

“Вже сьогодні розробляється ТЕО на каналізацію. Наступного року ми можемо запустити проект з каналізації Варварівки. Це питання стосується не лише Варварівки, а правого берегу. Там у нас є ще Коренихи, Сади і т.п. Це питання стосується дуже великої кількості людей, які у 21 столітті не мають централізованого водопостачання”, – додав Сєнкевич. 

Мер Миколаєва додав, що сподівається, що Державний фонд регіонального розвитку підтримає цей багатостраждальний проект. Сьогодні до вирішення цього питання долучився і народний депутат Олександр Пасічний, який є членом бюджетного комітету. Сєнкевич надіслав йому всі необхідні документи. 

Поки мер сподівається на фінансування ДФРР, голова ОДА віддав 46 млн грн з фонду на модернізацію аеропорту

2

Варто зазначити, що сьогодні реалізація проекту цілком залежить від рішення ДФРР, адже нещодавно Миколаївська ОДА вирішила розподілити майже 71 млн грн зовсім не на користь жителів Варварівки. Олександр Стаднік вирішив, що для області куди важливіше профінансувати реконструкцію та технічне переоснащення радіотехнічних засобів посадки Міжнародного аеропорту “Миколаїв” в сумі понад 46 млн грн, аніж вирішити довготривалу проблему людей. 

У миколаївців з цього приводу своя точка зору і вона не співпадає з рішенням очільника області. Вже котрий рік з обласного та державного бюджету в аеропорт надходять величезні вливання коштів, проте, летовище досі залишається збитковим. До оголошення всеукраїнського карантину аеропорт, здебільшого, був орієнтований на обслуговування чартерних літаків. Вартість обіцяних польотів до столиці виявилась захмарною, тож авіаперевізнику довелось знизити її в рази. 

З новенькою будівлею також виникло декілька неприємних інцидентів. Під час дощу, вода затікала прямісінько в термінал. Фактично, більшість часу він стоїть пусткою. Якщо місцеві мешканці вирішили приїхати та придбати авіаквитки або отримати якусь інформацію, то опиняться перед закритими дверима. Аеропорт функціонує лише тоді, коли приймає або відправляє літаки, що відбувається не так часто. 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.