П’ятниця, 29 Березня, 2024

«Історична галерея»: каталог архітектури Миколаєва

Випускник архітектурно-художнього факультету Одеської державної академії будівництва та архітектури Євген Васюков створив онлайн-каталог найприкметніших історичних будівель Миколаєва. Своїм проектом «Архітектура Миколаєва» молода людина намагається зберегти інформацію про найцікавіші будівлі рідного міста, супроводжуючи кожен такий об’єкт докладною фотофіксацією, яка розкриває його образ, а також короткими відомостями (роки будівництва, стиль і автори), та, по можливості, історичною довідкою з описом архітектурних особливостей старої споруди. Детальніше на mykolaiv-future.

Про задумку та її втілення

Миколаїв – скромне провінційне місто, яке не може похвалитися великими шедеврами архітектури, але, тим не менш, архітектура його унікальна і заслуговує на велику увагу. Тому так важливо помічати за буденною суєтою і візуальним сміттям ту скромну красу, яка всіх оточує.

За словами автора, після кількох років навчання на архітектурному факультеті погляд на навколишнє середовище кардинально змінюється. Прогулянки по рідному місту наповнюються новими смислами, емоціями і переживаннями. Деталі, які раніше не помічалися, виходять на перший план, неявні закономірності стають очевидними. Хаотичні прогулянки перетворюються у цілеспрямований пошук.

Деякий час Євген знімав все, за що чіплявся погляд, а потім ділив на «добре» і «погане». Потім відбулося знайомство з проектом «Архітектура Одеси» і він зрозумів, що при системному і професійному підході можна направити своє захоплення у раціональне русло. Навіщо це треба? Без належного догляду будівлі занепадають і руйнуються, а деякі, переживши дві війни і революцію, стають жертвами сучасних ділків. Проект же покликаний зберегти у вигляді фотографій то, що ми втрачаємо щодня, тому що детальна фотофіксація може допомогти при реставрації об’єктів, а також несе просвітницьку функцію.

галерея

Фото і детальну інформацію про історичних архітектурних спорудах можна подивитися на сайті проекту. Для зручності навігації створено карту, на яку наносяться всі будинки і особняки з каталогу. На даний момент у каталозі публікації більш ніж 60 будинків. За приблизними підрахунками в Миколаєві збереглося більше 200 об’єктів, які варті уваги городян і туристів.

Частинка «історичної галереї»

Візьмемо, наприклад, прибутковий будинок Бліндермана. У 1894-96 рр. прибутковий будинок належав Абраму Мойсейовичу Бліндерману. У ті роки там розташовувалася контора Російського товариства морського, річкового, сухопутного страхування і транспортування поклаж.

Незабаром будівля була продана купцеві Хаїму Дробінському, яку той заклав в Бесарабсько-Таврійський земельний банк. Пізніше будинок змінив ще як мінімум двох господарів, але до самої революції продовжував використовуватися як прибутковий.

З приходом радянської влади будівля була націоналізована житловою комісією міського ревкому і перетворена в житловий кооператив «Союзу металістів».

У 30-х рр. перший поверх займали міський трест їдалень і ресторанів. Після війни будівля опинилася на балансі міського комунального товариства. У кінці 2000-х застарілий будинок був придбаний новими власниками і відреставрований.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.