Неділя, 23 Червня, 2024

Тютюн для кальяну і не тільки – що ще можна зробити з тютюнового листя

Кальян — це не тільки мистецтво та традиція, але й чудова різноманітність смаків тютюну, які можуть здивувати своїми унікальними ароматами та відтінками. У світі кальянної культури існує безліч рідкісних та екзотичних сортів тютюну, які, можливо, не такі відомі, але здатні підкорити серця навіть найдосвідченіших поціновувачів.

При чому ця рослина використовується не тільки для створення заправок та куріння. Щоб отримати тютюн для кальяну, використовують найсолодше листя, з м’яким смаком. а ось для сигарети можуть використовувати сорти міцніші. А яке ще буває тютюнове листя і де з застосовують – розглянемо далі.

Сорту тютюнового листя та їх застосування

Вірджинія – найпростіший та найвідоміший сорт тютюну. Мало яка суміш для кальяну може обійтися без цих листів. Колір листа може коливатися від світло-жовтого до яро-жовтогарячого. При цьому смак у Вірджинії солодкий і ніжний (вміст цукру може досягати до 20%). Від способу обробки залежить смак. Наприклад, у світлій Вірджинії буде більш солодкий смак, з цитрусовими нотками. А ось червона, з найменшим вмістом цукру, дасть нотку свіжоспеченого хліба.

Берлі також популярний сорт тютюну для кальяну. У його складі досить багато нікотину, але при цьому зберігає свій м’який смак. Він зовсім не солодкий, у процесі обробки цукру йдуть. При цьому цей сорт має унікальну здатність відмінно вбирати аромати, тому його використовують для насичених і колоритних сумішей.

Перик специфічний – маловідомий сорт тютюну, який практично не використовують для створення сумішей куріння. За смаком він гострий та насичений. Це найміцніший тютюн із усіх сортів. А не палять його, бо він погано горить. При чому свої властивості цей тютюн набуває в процесі обробки – його пресують у свіжих бочках. Листя пускають сік і тютюн у них маринується.

Кавендіш – по суті, це навіть не тютюн, а спосіб обробки. Сьогодні для виготовлення Кавендішу використовують листи Берлі. Для нього характерний солодкий яскравий смак та майже чорний колір. Використовується для посилення аромату сумішей.

Кентуккі – також спосіб виготовлення тютюну. Він особливий своїм способом приготування його висушують на диму, за рахунок чого він отримує копчений запах. Кентуккі дуже міцний, тому в сумішах його використовують у дуже малій кількості.

Латакія – також своєрідний спосіб виготовлення тютюну. В основу процесу додають орієнтальні тютюни, вирощені на Кіпрі або Сирії. Як і інші методи приготування тютюну, має різкий та потужний смак, що досягається за рахунок копчення. При чому такий тютюн використовують тільки як спеції, адже з ним важливо не переборщити.

Ці унікальні сорти тютюну – лише невелика частина різноманітності, яку може запропонувати кальянна культура.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.