Вівторок, 30 Квітня, 2024

Біліє “Парус”: про те, як у Миколаєві з’явився і чому зник санаторій

Біла будівля гордо височіє біля кромки річки. Влітку тут одні з найкрасивіших заходів сонця в Миколаєві, а в спокійні морозні зимові дні можна спостерігати крижану гладь Південного Бугу.

Гарно, одним словом. Зараз тут розташований один з мережевих готелів, в 40-ті там був відкритий санаторій “Будівельник”, а в 70-ті почали будувати санаторій-профілакторій “Парус”. Його досі пам’ятають багато миколаївців.

Пропонуємо згадати, що було до “Паруса” і чим жив, як казали, один із найкращих санаторіїв у Миколаївській області. Далі на mykolaiv-future.

У далекі 40-і та 50-ті

Якщо повернутись у часі назад, у 1946 рік, то ми побачимо, що раніше за адресою, де тепер знаходиться готель – Спортивна, 9 – знаходився купецький маєток. У повоєнний час будинок пустував. Все змінилося в 1947 році: підприємство “Миколаївпромбуд” взяло будинок під опіку та руками робітників там було влаштовано санаторій під назвою “Будівельник”. Влітку він приймав до 120 гостей, у зимовий час – до 50 гостей.

Санаторій у 70-ті

“Будівельник” пропрацював майже 30 років: у 1975 році було прийнято рішення знести будівлю, оскільки лікувально-профілактичний заклад був малої площі, а санаторій потрібен був не лише працівникам “Миколаївпромбуду”, а й працівникам Миколаївського заводу змащувальних систем.

Спочатку великий новий санаторій планували перемістити до Варварівки, проте пізніше передумали: транспортна розв’язка поблизу яхт-клубу, все ж таки, була набагато зручніша для городян, тому санаторій вирішили залишити на колишньому місці.

Узгодження конструкції майбутнього санаторію також відбувалося жваво. Річ у тому, що типовий проєкт-коробку забракували одразу. По-перше, прямокутна цегляна будівля зовсім не вписувалася в загальну картину історичного яхт-клубу. По-друге, необхідність реалізації іншого проєкту відстоював медик Іван Кузін: кількості медичних кабінетів, які передбачав типовий проєкт, було недостатньо.

Творчо до створення нового проекту майбутнього санаторію підійшов архітектор Попов. За задумом, будівля санаторію була спроектована у вигляді корабля з надутими вітром вітрилами. Ймовірно, це пояснює назву – “Парус”.

Фото – Державний архів Миколаївської області

Перший поверх був відведений під потреби лікувального відділення, а 4 кімнати в торці будівлі, що займають по 2 поверхи відразу, використовувалися як кімнати відпочинку. У санаторії також були бібліотека та читальна зала, спортзал, де займалися лікувальною гімнастикою, та кінозал.

Будівництво санаторію стартувало в 1976 році і було закінчено в 1981 році.

Будні санаторію “Парус”

Новий санаторій був здатний прийняти близько 300 людей. Приїжджали сюди і лікуватись, і відпочивати. Миколаївці в мережі згадують:

“25 рублів – 24 дні відпочинку. Процедури, харчування, трансфер на завод”.

У санаторії ,за допомогою інноваційних на той момент технологій, лікували остеохондроз, проблеми нервової системи, проводили фізіо- та кисневу терапію. У “Парусі” можна було пройти курс підводного масажу. В інтерв’ю журналістам видання Zadira.info колишній головлікар Іван Кузін розповідав про випадок, коли за декілька днів пацієнт “Паруса” подолав гіпертонію, просто спостерігаючи за водою річки.

У спогадах медика залишився час, коли у санаторії навіть приймали пологи у біженців із Вірменії. Тоді Миколаїв прийшов на допомогу сотням вірменських сімей, давши їм прихисток у “Парусі” після землетрусу у Вірменії на два роки.

Час йшов. До закриття “Паруса” підвело непорозуміння: керівництва двох підприємств, працівники якого відпочивали та лікувалися в санаторії, не могли вирішити, в яких частках вони утримуватимуть його. Як результат, санаторій, який довго перебував без фінансових вливань, довелося закрити.

Сучасність. Готель

У середині 90-х будівля колишнього санаторію була приватизована. Незабаром там було відкрито готель, який функціонує і зараз. Оздоровитись там уже не вдасться, а ось відпочити все ще можна.

Місце досить популярне у миколаївців. Готель з обох боків оточений закладами. З одного боку розташований ресторан з доглянутою літньою терасою та видом на річку. Гості зазначають, що місце атмосферне. Певно тому ресторан часто стає локацією для проведення весільних урочистостей. З іншого боку готелю розташований тематичний ірландський паб із літнім майданчиком унизу, біля самої річки.

Незмінним за всі роки залишилося одне: білий “Парус” (у минулому) досі приймає гостей.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.