Четвер, 18 Квітня, 2024

Фасад розвалюється, даху практично немає: як виглядає миколаївське Адміралтейство з висоти пташиного польоту

Легендарне миколаївське Адміралтейство в плачевному стані. Фасад поступово осипається, а від даху залишились лише невеликі клаптики залізного покриття, більша частина перебуває під відкритим небом. Якщо місцева влада найближчим часом не відреагує, місто може залишитись без однієї з найгарніших пам’яток архітектури Миколаєва. Далі на mykolaiv-future.

Реальний стан речей показав колишній миколаївський нардеп Артем Іллюк. З висоти пташиного польоту видно, що від фасаду відвалюються величезні шматки штукатурки, а дах на найвищій частині будівлі практично відсутній. Будівля вимагає капітального ремонту. Якщо всередині ситуація не краща, то Адміралтейство можуть визнати аварійним. 

Нагадаємо, що Адміралтейство створили у місті корабелів у 1788 році за наказом Потьомкіна. Воно стало базою для будівництва та ремонту кораблів Чорноморського флоту. Вже за два роки тут заклали перший корабель – “Святий Миколай”, а потім 55-гарматний фрегат «Григорій Великої Вірменії». За весь час існування тут побудували більше сотні великих військових кораблів. 

У 1840 році більшу частину будівель Адміралтейства було реконструйовано. Але вже через 100 років адміністративна будівля не витримала бомбардувань та була зруйнована. Влада взялась за її відновлення і у 1951 році тут розмістили головну адміністративну будівлю Суднобудівного заводу 61-го комунара. 

У 1997 році Адміністративні приміщення суднобудівного заводу були визнані пам’яткою архітектури місцевого значення. Відповідне розпорядження №155-р було підписане Миколаївською державною адміністрацією. 

Адміралтейство є частиною великого історичного комплексу, який включає Миколаївський обласний краєзнавчий музей “Старофлотські казарми”, браму та мури суднобудівної верфі. На відміну від Адміралтейства, вон визнані пам’ятками архітектури національного значення. 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.